Det bästa som finns i bakväg kan jag tycka!! Bakade på jobbet förra helgen och hemma nu i helgen, riktigt gott :)

Ca 25-30 st (bra att frysa in bullarna nu i semeltider)

150 g smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
2 krm salt
1 dl socker
14-15 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma
1-2 ägg till pensling

Fyllning
500 gram mandelmassa
1,5 dl mjölk eller grädde (att blanda ut mandelmassan och ingröpet med)
6 dl vispgrädde
florsocker


Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen).

Arbeta ihop en smidig deg. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter.
Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut ca 30 bullar, runda de med händerna.

Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.

Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med mjölken eller grädden till en ganska lös smet.

Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

Kommentera

Publiceras ej