Såg denna i Ica´s Buffétidning och testade, halvsvårt att lyckas med moussen tyckte jag, men god var den!!
Ca 8 port.

Browniebotten

  • 120 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • Smö till formen
  • vispad grädde till garnering
  • färska hallon till garnering

Hallonmousse

  • 1 paket frysta, tinade hallon (à 250 g)
  • 1 dl gelésocker multi
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

 

  1. Browniebotten: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
  3. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
  4. Hallonmousse: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
  5. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).
  6. Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
  7. Vid servering: Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.

Kommentera

Publiceras ej